New blog posts

Veiklos ir finansų patarimai ankstyvojo etapo startuoliams sudėtingoje rinkoje
Veiklos ir finansų patarimai ankstyvojo etapo startuoliams sudėtingoje rinkoje

23 November, 2023 by Administrator

Ar žinojote? Net apie 82% startuolių...

6 likvidumo problemų sprendimai
6 likvidumo problemų sprendimai

23 November, 2023 by Administrator

Kai ūkio subjektui sunku paversti savo turtą...

View all blog entries →

Blogs Archive

HTML block #1

You can change this block in admin panel. Remember, if you change template, this block will be lost. We advise you to clone this block.

Ne lorem percipit efficiantur mei, ius ut simul vidisse. An vel probatus explicari appellantur. Has et comprehensam interpretaris, quo no inimicus maluisset temporibus. Ea mea quod.

6 likvidumo problemų sprendimai

Posted on 23 November, 2023 by Administrator

6 likvidumo problemų sprendimai

Kai ūkio subjektui sunku paversti savo turtą pinigais, gali kilti likvidumo problemų, nes prarandama galimybė įvykdyti neatidėliotinus finansinius įsipareigojimus. Nuolatinis pinigų srautas yra labai svarbus verslo sėkmei, tačiau labai svarbu išlaikyti aukštą likvidumo rodiklį, kuris parodo, jog įmonė gali laiku padengti savo turimas skolas turtu. Šiame straipsnyje aptarsime detaliau 6 likvidumo problemų sprendimo būdus. 

Likvidumo rodiklių supratimas

Prieš susipažįstant su likvidumo problemų sprendimo būdais išsiaiškinkime kas yra einamojo likvidumo rodiklis, kuris padeda tinkamai nustatyti įmonės finansinę būklę. Pagal jį įmonės trumpalaikis turtas yra lyginamas su turimais trumpalaikiais įsipareigojimais.

Taip pat kartais skolintojai ir investuotojai vertina skubaus padengimo koeficientą (angl. quick ratio) arba pinigų padengimo koeficientą (angl. cash ratio). Pirmasis atsižvelgia į verslo turtą, o štai antrasis lygina įsipareigojimus tik su piniginiais ekvivalentais.

O kas yra pats likvidumo rodklis? Tai finansinis rodiklis, kuris matuoja įmonės mokumą trumpuoju laikotarpiu. 

Skaičių prasmė

Dažnai investuotojai ir skolintojai naudojasi likvidumo rodiklio skaičiavimais, kurie padeda nustatyti kokia yra tikroji įmonės situacija rinkoje. Sužinoma kaip kontroliuojami pinigų srautai, ar atsakingai išlaidaujama bei ar laiku grąžinamos skolos. 

Sveikas bendrojo likvidumo rodiklis

Įmonė su geru einamojo likvidumo rodikliu gali patenkinti savo trumpalaikius poreikius ir tuo pačiu dar turi pakankamai lėšų investicijoms ar plėtrai. Dažniausiai 1,0 koeficientas reiškia, kad įmonės įsipareigojimai neviršija likvidaus turto

Didelis bendrojo likvidumo rodiklis

Jei rodiklis yra daugiau nei 1,0 tai reiškia, jog įmonė laiko per daug pinigų, kurie galėtų būti investuoti ar kitaip panaudoti. 

Mažas bendrojo likvidumo rodiklis

Mažesnis nei 1,0 reiškia, kad įmonė turi sunkumų su trumpalaikių įsipareigojimų apmokėjimu. Todėl įmonė atrodo rizikingesnė.

Likvidumo problemų sprendimai

Jei įmonė turi problemų su likvidumu, ji gali išbandyti keletą veiksmingų problemų sprendimo būdų.

  1. Išlaidų mažinimas ir efektyvumo didinimas

Jei įmonė susiduria su likvidumo problemomis, verta peržiūrėti ir optimizuoti veiklos sąnaudas, supaprastinti procesus ir pašalinti nereikalingas išlaidas. Kaip bus atlaisvinta tam tikra dalis pinigų, kuriuos galima panaudoti trumpalaikių įsipareigojimų padengimui.

  1. Atsargų valdymas

Įmonei labai svarbu atsakingai valdyti turimas atsargas, kad būtų išvengta perteklinių atsargų ir “užšaldytų pinigų” (kuriuos tuo metu negalima panaudoti, nes jie investuoti į perteklines atsargas). Būtina įvertinti sunkiai parduodamas arba pasenusias atsargas ir apsvarstyti jų pardavimo arba likvidavimo galimybę.

  1. Gautinų sumų valdymas

Įmonei svarbu vykdyti griežtą kredito politiką, kad būtų užtikrinama, jog klientai laiku atlieka savo mokėjimus. Verta pasiūlyti nuolaidų už greitą apmokėjimą arba apsvarstyti faktoringo ar kitas finansavimo galimybes, kad būtų pagreitintos piniginės įplaukos.

  1. Trumpalaikis skolinimasis

Jei įmonei reikia skubiai patenkinti greitų pinigų poreikį galima kreiptis į finansines institucijas dėl trumpalaikės paskolos arba kredito linijos. Tačiau būtina atsakingai įvertinti palūkanų normas ir kitas paskolos sutarties sąlygas.

  1. Turto pardavimas

Susiduriant su likvidumo problemomis verta nustatyti įmonėje turimą nebūtiną arba nepakankamai efektyvų turtą, kurį galima parduoti ir taip gauti reikiamų piniginių lėšų. Galima parduoti perteklinį nekilnojamąjį turtą, įrangą ar investicijas. 

  1. Skolos restruktūrizavimas

Galima pradėti derybas su kreditoriais dėl mokėjimo terminų pratęsimo arba skolinių įsipareigojimų restruktūrizavimo. Taip galima laikinai palengvinti padėtį ir suteikti daugiau laiko finansinės padėties gerinimui.

Mokumo rizika ir finansinis likvidumas

Finansinis likvidumas neparodo visos įmonės bendrų finansinių pajėgumų. Su jo pagalba nėra matuojama mokumo rizika, nes tai yra skirtingi dalykai. Tačiau verta atminti, jog net finansiškai stipri įmonė gali susidurti su trumpalaikiais pinigų srautų sutrikimais. O jei tuo metu pasaulinėse finansų rinkose prasidės krizė gali kilti rimtų bėdų.

Pabaigai: ar likvidumo problemų sprendimai yra veiksmingi?

Atminkite, jog veiksmingiausias sprendimas priklausys nuo konkrečių organizacijos aplinkybių. Kas tinka vienai įmonei, gali netikti kitai. Dažnu atveju sėkmingam likvidumo problemų sprendimui gali prireikti aukščiau pateiktų strategijų derinio. Taip pat verta pasitarti su finansų specialistais arba kredito įstaigų konsultantais, kurie gali pateikti vertingų įžvalgų.

No tags added.